Once planning to quit school after failing 6th grade, Musthafa PC is now the CEO of iD Fresh Food that ended FY21 with ₹294 crore in revenue.
Musthafa PC was born in Kalpetta, Wayanad, His father, a daily wage worker, was not well educated himself and dreamed of educating his children – but Musthafa says he decided to drop out of school after failing Class 6 to join his father on the farm. “We barely earned ₹ 10 in daily wages. Eating three meals a day was a distant dream. I’d tell myself, ‘Right now, food is more important than education’,” he shared
Musthafa told in an interview, “My teacher convinced me to return to school; he even tutored me for free. Because of him, I topped my class in maths! That pushed me to study harder and I became the school topper–my teachers came together and paid my college fees.”
Musthafa started working in India and eventually moved abroad for a job. There, he earned enough to pay off his father’s loan of Rs 2 lakh in just two months. According to him, despite the well-paid job, he wanted to start a business. One of his cousins gave him the idea of starting a good quality idli-dosa batter company after he saw a customer complain of the bad quality of a similar product. Initially, Musthafa PC invested ₹ 50,000 in the company and let his cousins run the show. They started in a 50 square foot kitchen with a grinder, mixer and a weighing machine.

“It took us over 9 months to sell 100 packets a day,” says Musthafa. Along the way, they made plenty of mistakes and learned from them. Once, they had to go back to the drawing board when their batter over-fermented and caused a blast in a store.
However, after three years he realised that he needed to invest his full time in the company. So he left his job and moved back to India, assuring his parents that he can get a job if this does not work out. But things were not easy and he had to face several obstacles.
Musthafa said that there were days when he could not pay his employees but he promised all 25 of them that he would make them millionaires once the company becomes successful and gave them shares. Musthafa kept his promise as after eight years of struggle, they found an investor and iD Fresh Food became a 2000 crore company.
Musthafa gives all the credit to his teacher who inspired him to never give up all those years ago and regrets that he could see his success. He told Humans of Bombay, “I wanted to share my success with my teacher, but when I returned home, I learnt that he’d passed away. I was heartbroken and thought, ‘If only sir could have seen what a laborer achieved because of him!’ Now, I speak of him every chance I get; to honor his legacy.” He thanked both his father and teacher in 2018 when he was invited to speak at Harvard.
ഒരു മുത്തശ്ശിക്കഥയേക്കാള് കാമ്പുള്ള ഈ വിജയകഥയുടെ രഹസ്യം മുസ്തഫ തന്നെ പറയും. എന്തെങ്കിലും തുടങ്ങാന് ആഗ്രഹം ഉണ്ടെങ്കില് നാളെയ്ക്കുവേണ്ടി കാത്തിരിക്കരുത്. വ്യവസായം തുടങ്ങാനുള്ള ആലോചനയുമായി നഷ്ടപ്പെടുത്തിയ കാലത്തില് എനിക്ക് ഇന്ന് നഷ്ടബോധമുണ്ട്. അഞ്ച് വര്ഷം മുന്പെങ്കിലും ഈ കമ്പനി തുടങ്ങേണ്ടതായിരുന്നു. ശരിയായ സമയത്ത്, ശരിയായ സ്ഥലത്ത് ശരിയായ ഉത്പ്പന്നവുമായി വന്നു എന്നതാണ് ഞങ്ങളുടെ വിജയം. സ്വന്തം ജീവിതം കൊണ്ട് പഠിപ്പിച്ച ഈ പാഠമാണ് മുസ്തഫ ഇന്ന് മറ്റ് യുവാക്കള്ക്ക് കൈമാറുന്നത്.

ഇഡ്ഡലി മാവും ദോശമാവും പൊറോട്ടയുമെല്ലാം വിറ്റ് കോടികള് കൊയ്യുന്ന മുസ്തഫയുടെ ബാല്യം പക്ഷേ, അത്ര സമ്പന്നമായിരുന്നില്ല. വയനാട് കല്പ്പറ്റയ്ക്കടുത്ത് ചെന്നലോട് ഉണ്ടായിരുന്നത് ഒരു പ്രൈമറി സ്കൂള് മാത്രം. ഏറ്റവും അടുത്തുള്ള ഹൈസ്കൂളിലേയ്ക്ക് നാലു കിലോമീറ്റര് നടക്കണം. അതുകൊണ്ടുതന്നെ പ്രൈമറി സ്കൂളില് തന്നെ പഠിത്തം നിര്ത്തി കൂലിപ്പണിക്ക് പോകുന്നതായിരുന്നു കുട്ടികളുടെ ശീലം. ആറാം ക്ലാസില് തോറ്റപ്പോള് മുസ്തഫയോടും ഉപ്പ പറഞ്ഞത് തന്റെയൊപ്പം കൂലിപ്പണിക്ക് കൂടാനായിരുന്നു. അതില് വലിയ അപരാധം തോന്നിയില്ല സ്കൂളില് പോകാത്ത ഉമ്മയ്ക്കും. ഒരിക്കലും വഴങ്ങാത്ത ഇംഗ്ലീഷിനോടും ഹിന്ദിയോടും ഇനിയും തോല്ക്കാനാവില്ലെന്ന് ചിന്തിച്ചാണ് മുസ്തഫയും സ്കൂളിനോട് വിട പറയുന്നതിനെ കുറിച്ച് ആലോചിച്ചത്. പക്ഷേ, കണക്കില് മിടുക്കനായ മുസ്തഫ പഠിത്തം നിര്ത്തുന്നതിനോട് തോമസ് സാറിന് ഒട്ടും യോജിപ്പുണ്ടായില്ല. മാഷിന്റെ വാക്ക് കേട്ട് മുസ്തഫ മടിച്ചു മടിച്ചാണ് പഴയ ക്ലാസില് പിന്നെയും വന്നിരുന്നത്.
കളിയാക്കല് കേട്ടില്ലെന്ന് നടിച്ച് പിന്നെയും പഠിച്ചു. പഠിച്ച് പഠിച്ച് ബി.ടെക്കും എം.ബി.എ.യുമെടുത്തു. അച്ഛനെപ്പോലെ കൂലിപ്പണിക്കാരനാവാന് പോയ മുസ്തഫ പക്ഷേ, മാഷായില്ല. പകരം ദോശമാവും പൊറോട്ട മാവും വില്ക്കുന്നയാളായി. മുസ്തഫയുടെ കമ്പനിയുടെ വിറ്റുവരവ് ഇന്ന് കോടികളാണ്. കമ്പനിയില് ജോലി ചെയ്യുന്നതാവട്ടെ ആയിരത്തിലധികം പേരും.